Harry Potter od kuchni
Dziś urodziny mojej babci, która zaszczepiła we mnie miłość do gotowania i jedzenia, więc przedstawiam Wam pierwszy kulinarny post.
Paulina Wnuk (niegdyś pod szyldem From Movie to the Kitchen, teraz pod własnym nazwiskiem) na swoim blogu od lat zamieszcza przepisy na cudowne dania, z którym stykaliśmy się w książkach, filmach, serialach. Wszystkie poniższe przepisy, jak i wiele innych, znajdziecie na jej blogu.
PASZTECIKI DYNIOWE (wersja na słodko)
Farsz:
• 300 g upieczonej dyni
• 1 jajko
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki cukru
• ¼ łyżeczki imbiru
Ciasto:
• ¾ szklanki mąki pszennej
• ¼ szklanki mąki żytniej
• 80 g masła
• ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka cukru pudru
• 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
1. Dynię zmiksuj z jajkiem, cynamonem, cukrem i imbirem.
2. Mąkę pszenną i żytnią wysyp na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sól i wodę.
3. Z podanych składników dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. W razie gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę więcej wody.
4. Ciasto zawiń w folię i odstaw na ok. 15 minut aby „odpoczęło”.
5. Ciasto rozwałkuj, wycinaj koła, na środek nakładaj łyżeczką farsz z dyni i łącz jak pierogi.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut, aż paszteciki się zarumienią.
PASZTECIKI DYNIOWE (wersja wytrawna)
Ciasto:
• 350-400 g mąki pszennej
• 20 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłego mleka
• 2 łyżki miękkiego masła
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 20 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłego mleka
• 2 łyżki miękkiego masła
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
Farsz:
• 500 g dyni, obranej
• 2 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1½ łyżeczki soli
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• ½ łyżeczki kurkumy
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1 jajko
• 2 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1½ łyżeczki soli
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• ½ łyżeczki kurkumy
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1 jajko
+ 1 jajko do wysmarowania pasztecików
Przygotowanie:
1. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Poczekać ok. 15 minut aż drożdże zaczną się pienić.
2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wbić jajko, dodać masło i spienione drożdże.
3. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.
4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5. Po tym czasie rozwałkować je na długi i wąski placek. Wzdłuż wyłożyć farsz, zawinąć i pociąć na mniejsze kawałki.
6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować jajkiem i piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SOK DYNIOWY
• 1 banan, obrany i pokrojony w plasterki
• 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
• 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki
• 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
• 100 g cukru
• 800 ml wody
• szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.
2. Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą.
3. Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
4. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj całość przez kilka minut, aż uzyskać gładką konsystencję.
5. Gotowy sok przelej do butelek i odstaw do ostygnięcia.
KREMOWE PIWO
• ¾ szklanki brązowego cukru
• 200 ml śmietanki kremówki
• 300 ml gazowanej wody
• 2 łyżki syropu waniliowego (można zastąpić esencją waniliową na bazie alkoholu, lub dodać wyłuskaną wanilię)
• 2 łyżki masła
• 3 łyżki cukru pudru
• opcjonalnie: kieliszek whisky
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wlać 4 łyżki śmietanki kremówki, pozostałą śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodać masło i syrop waniliowy. Po wymieszaniu dodać gazowaną wodę, szybko mieszając, aby cukier się nie skrystalizował pod wpływem zimnej wody. Gotowy napój przelać do kufla lub szklanki i na wierzch nałożyć ubitej śmietany kremówki.
MUFFINY Z ELIKSIREM SŁODKIEGO SNU
Na muffiny:
• ok. 150-200 g mąki pszennej
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 80 ml oleju
• 2 duże jajka
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 100 g cukru
• 1 łyżeczka eliksiru słodkiego snu
Na polewę:
• 12 kostek gorzkiej czekolady
• 2 łyżki słodkiej śmietanki (18%, 12% lub 30%)
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 2 łyżeczki masła
+ 2 łyżki czekoladowej posypki
Przygotowanie:
1. W misce umieść jajka i dosyp do nich cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj olej i jogurt i ponownie zmiksuj. Nie zapomnij dodać eliksiru słodkiego snu. I nie pomyl go z innym eliksirem.
2. W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaj mąkę do mokrej masy i zmiksuj szybko tylko do połączenia składników.
4. Masę na muffiny przełóż do papilotek i do formy do pieczenia muffinów. Mniej więcej na 3/4 wysokości papilotki.
5. Piecz ok. 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.
6. Czekoladę umieść w garnuszku, dodaj masło, śmietankę i cukier. Podgrzewając mieszaj cały czas, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
7. Upieczone muffiny posmaruj polewą i posyp posypką.
_________________________________________________________________
źródło przepisów: http://paulinawnuk.pl/
źródło zdjęć: http://paulinawnuk.pl/
źródło zdjęć: http://paulinawnuk.pl/
Uwielbiam przepisy Pauliny Wnuk - są takie kreatywne i mega smaczne!
OdpowiedzUsuńTak mi się marzy taka potterowa impreza z tymi przekąskami - świat magii w pełnym wymiarze. Może trzeba to przekuć w rzeczywiste wydarzenie? Wszystko wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń