Harry Potter od kuchni

14:00:00


Dziś urodziny mojej babci, która zaszczepiła we mnie miłość do gotowania i jedzenia, więc przedstawiam Wam pierwszy kulinarny post.


Paulina Wnuk (niegdyś pod szyldem From Movie to the Kitchen, teraz pod własnym nazwiskiem) na swoim blogu od lat zamieszcza przepisy na cudowne dania, z którym stykaliśmy się w książkach, filmach, serialach. Wszystkie poniższe przepisy, jak i wiele innych, znajdziecie na jej blogu.

PASZTECIKI DYNIOWE (wersja na słodko)

Składniki:

Farsz: 
• 300 g upieczonej dyni 
• 1 jajko 
• 1 łyżeczka cynamonu 
• 2 łyżki cukru 
• ¼ łyżeczki imbiru 

Ciasto: 
• ¾ szklanki mąki pszennej 
• ¼ szklanki mąki żytniej 
• 80 g masła 
• ½ łyżeczki soli 
• 1 łyżka cukru pudru 
• 2-3 łyżki wody 

Przygotowanie: 

1. Dynię zmiksuj z jajkiem, cynamonem, cukrem i imbirem. 
2. Mąkę pszenną i żytnią wysyp na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sól i wodę. 
3. Z podanych składników dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. W razie gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę więcej wody. 
4. Ciasto zawiń w folię i odstaw na ok. 15 minut aby „odpoczęło”. 
5. Ciasto rozwałkuj, wycinaj koła, na środek nakładaj łyżeczką farsz z dyni i łącz jak pierogi. 
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut, aż paszteciki się zarumienią. 

PASZTECIKI DYNIOWE (wersja wytrawna)

Składniki:

Ciasto:
• 350-400 g mąki pszennej
• 20 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłego mleka
• 2 łyżki miękkiego masła
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
Farsz:
• 500 g dyni, obranej
• 2 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1½ łyżeczki soli
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• ½ łyżeczki kurkumy
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1 jajko
+ 1 jajko do wysmarowania pasztecików

Przygotowanie:

1. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Poczekać ok. 15 minut aż drożdże zaczną się pienić.
2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wbić jajko, dodać masło i spienione drożdże. 
3. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.
4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5. Po tym czasie rozwałkować je na długi i wąski placek. Wzdłuż wyłożyć farsz, zawinąć i pociąć na mniejsze kawałki.
6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować jajkiem i piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SOK DYNIOWY

Składniki: 

• 1 banan, obrany i pokrojony w plasterki 
• 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki 
• 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki 
• 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 
• 100 g cukru 
• 800 ml wody 
• szczypta cynamonu 

Przygotowanie: 

1. Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię. 
2. Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą. 
3. Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. 
4. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj całość przez kilka minut, aż uzyskać gładką konsystencję. 
5. Gotowy sok przelej do butelek i odstaw do ostygnięcia. 

KREMOWE PIWO

Składniki: 

• ¾ szklanki brązowego cukru 
• 200 ml śmietanki kremówki 
• 300 ml gazowanej wody 
• 2 łyżki syropu waniliowego (można zastąpić esencją waniliową na bazie alkoholu, lub dodać wyłuskaną wanilię) 
• 2 łyżki masła 
• 3 łyżki cukru pudru 
• opcjonalnie: kieliszek whisky 

Przygotowanie:

Do małego garnuszka wlać 4 łyżki śmietanki kremówki, pozostałą śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodać masło i syrop waniliowy. Po wymieszaniu dodać gazowaną wodę, szybko mieszając, aby cukier się nie skrystalizował pod wpływem zimnej wody. Gotowy napój przelać do kufla lub szklanki i na wierzch nałożyć ubitej śmietany kremówki.

MUFFINY Z ELIKSIREM SŁODKIEGO SNU

Składniki: 

Na muffiny: 
• ok. 150-200 g mąki pszennej 
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 
• 80 ml oleju 
• 2 duże jajka 
• 2 łyżki jogurtu naturalnego 
• 100 g cukru 
• 1 łyżeczka eliksiru słodkiego snu 

Na polewę: 
• 12 kostek gorzkiej czekolady 
• 2 łyżki słodkiej śmietanki (18%, 12% lub 30%) 
• 2 łyżeczki cukru pudru 
• 2 łyżeczki masła 
+ 2 łyżki czekoladowej posypki 

Przygotowanie: 

1. W misce umieść jajka i dosyp do nich cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj olej i jogurt i ponownie zmiksuj. Nie zapomnij dodać eliksiru słodkiego snu. I nie pomyl go z innym eliksirem. 
2. W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia. 
3. Dodaj mąkę do mokrej masy i zmiksuj szybko tylko do połączenia składników. 
4. Masę na muffiny przełóż do papilotek i do formy do pieczenia muffinów. Mniej więcej na 3/4 wysokości papilotki. 
5. Piecz ok. 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. 
6. Czekoladę umieść w garnuszku, dodaj masło, śmietankę i cukier. Podgrzewając mieszaj cały czas, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. 
7. Upieczone muffiny posmaruj polewą i posyp posypką.

_________________________________________________________________
źródło przepisów: http://paulinawnuk.pl/
źródło zdjęć: http://paulinawnuk.pl/

2 komentarze:

  1. Uwielbiam przepisy Pauliny Wnuk - są takie kreatywne i mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak mi się marzy taka potterowa impreza z tymi przekąskami - świat magii w pełnym wymiarze. Może trzeba to przekuć w rzeczywiste wydarzenie? Wszystko wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.